Βιταμινη C Ιατρικες Μελετες

Βιταμινη C Ιατρικες Μελετες

Vitamin C ιατρικες μελετες με 67 παραθεσεις.

Vitamin c ιατρικές μελέτες, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να την συνθέσει και να την παράξει. Κάθε ιστός και κύτταρο στο σώμα μας χρειάζεται αυτό το θρεπτικό συστατικό για την υγιή ανάπτυξη του.(1,2). Την vitamin c την λαμβάνουμε μέσω των τροφών ή των συμπληρωμάτων διατροφής. Η διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων vitamin c είναι δύσκολη επειδή είναι υδατοδιαλυτή και δεν μπορεί να αποθηκευτεί στο σώμα.(3).Αποβάλλεται με την ούρηση. Για χρόνια, οι επιστήμονες αναζητούσαν τρόπους για την ενίσχυση της επίδρασης κάθε δόσης vitamin c. Ευτυχώς, έχει ανακαλυφθεί μια μέθοδος για την αύξηση της ταχύτητας με την οποία απορροφάται η vitamin c.(5). Οπότε μένει περισσότερη ώρα στο αίμα και τελικά τα ωφέλη να είναι πολλά για τον οργανισμό.

Βιοδιαθεσιμοτητα στην Vitamin C.

Δύο βοτανικές ενώσεις, η πιπερίνη και η διυδροκουερσετίνη μπορούν να βελτιώσουν τη χρήση της vitamin c από το σώμα.(5-7). Η πιπερίνη, που βρίσκεται στο μαύρο πιπέρι, επιταχύνει σημαντικά την απορρόφηση της βιταμίνης c στην κυκλοφορία του αίματος.(5). Η πιπερίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει την απορρόφηση διαφόρων θρεπτικών συστατικών όπως η κουρκουμίνη. Αυτό πραγματοποιείται με την ευνοϊκή μεταβολή των χαρακτηριστικών των κυττάρων που φέρουν την πεπτική οδό.

Βιταμινη c ιατρικες μελετες σε ζωα.

Δείχνουν ότι η πιπερίνη που χορηγείται από το στόμα ενισχύει τα κυτταρικά επίπεδα vitamin c. Ειδικά σε ζώα που υφίστανται υπερβολικό οξειδωτικό στρες, όπως αυτά με καρκίνο.(9,10). Τα υψηλότερα επίπεδα φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα της ταχύτερης απορρόφησης, της χαρακτηριστικής επίδρασης της πιπερίνης.

Βιταμινη c ιατρικες μελετες στον ανθρωπο.

Σε μια κλινική μελέτη στον άνθρωπο, ένα συμπλήρωμα με vitamin c χορηγήθηκε από το στόμα και περιείχε πιπερίνη. Ήταν ανώτερο από ένα άλλο αυξημένο σκεύασμα βιταμίνης c, επιταχύνοντας το χρόνο μέχρι τις μέγιστες συγκεντρώσεις της βιταμίνης στο πλάσμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση στη vitamin c κατά τις πρώτες 4 ώρες μετά την κατάποση. Στα 30, 60, 90 λεπτά μετά την κατάποση, τα άτομα που έλαβαν το ενισχυμένο με πιπερίνη σκεύασμα είχαν σημαντικά υψηλότερη vitamin c στο πλάσμα από ό, τι τα άτομα που έλαβαν την άλλη συνταγοποίηση. Επίσης υπήρχε και μεγαλύτερη διάρκεια της βιταμίνης στο αίμα.

Διυδροκουερσετινη.

Είναι ένα ισχυρό μόριο φλαβονοειδών που βρίσκεται στα εκχυλίσματα φύλλων σταφυλιού.(11). Βελτιστοποιεί τη vitamin c μέσω ενός μηχανισμού δράσης εντελώς διαφορετικού από την πιπερίνη. Όπως όλα τα αντιοξειδωτικά, η vitamin c εξαντλείται στη διαδικασία απομάκρυνσης τοξικών αντιδραστικών ειδών οξυγόνου και αζώτου.(12). Η δραστική βιταμίνη c μειώνει τα οξειδωτικά μόρια με τη δωρεά ηλεκτρονίων, οπότε γίνεται η ίδια οξειδωμένη και ανενεργή.

Διυδροκουερσετινη και ηλεκτρονια.

Έχει αποδειχθεί ότι δωρίζει ηλεκτρόνια πίσω σε αυτά τα οξειδωμένα μόρια βιταμίνης c, ουσιαστικά καθιστώντας τα ολοκαίνουργια. Επίσης αναζωογονεί την ικανότητά τους να καταπολεμούν την οξειδωτική βλάβη στα κύτταρα και το πλάσμα.(7). Όταν δοκιμάστηκε έναντι άλλων προστατευτικών θρεπτικών ουσιών, μόνο η διυδροκουερσετίνη ήταν ικανή να παράσχει αναγεννητική δράση στην vitamin c(7).

Καρδιαγγειακη νοσος.

Η οξειδωτική βλάβη παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι οξειδωμένες λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL) συσσωρεύονται και προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις εντός των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Η οξείδωση υποβαθμίζει την ικανότητα των αιμοφόρων αγγείων να ρυθμίζουν τη ροή και την πίεση του αίματος. Η γήρανση και οι χρόνιες παθήσεις, επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερη οξείδωση και απώλεια της φυσιολογικής λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων. Vitamin c ιατρικές μελέτες αποτελέσματα στην καρδιαγγειακή νόσο (14,15).

Επιδημιολογικες μελετες.

Aποδεικνύουν ότι άτομα με καθημερινή λήψη βιταμίνης c έχουν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης στο αίμα τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν ως 50% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.(16-23). Οι άνδρες με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης c στο αίμα έχουν 2,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με εκείνους που έχουν τα υψηλότερα επίπεδα vitamin c. Αυτός ο κίνδυνος έχει αυξηθεί σε άνδρες που είχαν πρόσθετους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι ο υπέρβαρος ή ο υπερτασικός.(24). Ο κίνδυνος της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι κατά 22% χαμηλότερος στους ανθρώπους με την υψηλότερη πρόσληψη vitamin c(25).

Βιταμινη c ιατρικες μελετες συνεχεια.

Μία μελέτη διαπίστωσε ότι άνθρωποι που πήραν περισσότερα από 700 mg / ημερησίως συμπληρώματος με βιταμίνη c είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες καρδιακής προσβολής.(26). Μελέτες χορήγησης απευθείας σε αρτηρίες σε εθελοντές ανθρώπους και άτομα με αρτηριακή νόσο αποκαλύπτουν ισχυρή επίδραση στην ενδοθηλιακή λειτουργία. Οι βελτιώσεις στη ροή του αίματος και την αρτηριακή πίεση ήταν σημαντικές.(27-30).

Χορηγησεις 1000mg

Μελέτες χορήγησης από το στόμα συμπληρώματος με vitamin c σε δόσεις 1.000 mg / ημέρα παρέχουν στοιχεία μειωμένης οξειδωτικής βλάβης. Η χορήγηση των 1000 mg σε διαβητικούς έδειξε χαμηλά ποσοστά της LDL χοληστερόλης.(31). Μια μελέτη ηλικιωμένων ενηλίκων, που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2012, έδειξε σημαντική και σημαντική βελτίωση στην ενδοθηλιακή λειτουργία. Χορηγήθηκαν δόση από βιταμίνη c 1000 mg, σε συνδυασμό με βιταμίνη Ε και άλφα λιποϊκό οξύ, δύο άλλα φυσικά αντιοξειδωτικά.(15).

Καρκινος.

Ο καρκίνος οφείλεται στη μετάλλαξη γονιδίων που ρυθμίζουν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό. Μερικές από αυτές τις βλάβες του γονιδίου του DNA προκαλούνται από υπερβολική οξείδωση. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι 1 στους 12 καρκίνους μπορεί να αποφευχθεί εξασφαλίζοντας υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικής πρόσληψης.(32). Mερικές vitamin c ιατρικές μελέτες δείχνουν ότι εκείνοι με την υψηλότερη συνολική πρόσληψη βιταμινών από αντιοξειδωτικά προστατεύονται από πολλές μορφές καρκίνου.

vitamin c ιατρικές μελέτες

Πεπτικο συστημα.

Τα καλύτερα στοιχεία για την λήψη συμπληρωμάτων ως προληπτικά για τον καρκίνο βρίσκονται σε καρκίνους του πεπτικού συστήματος. Η vitamin c μπορεί να αποτρέψει τον αποικισμό του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Αυτό είναι μια κύρια αιτία καρκίνου του στομάχου και του λεπτού εντέρου.(33). Μελέτες της συμπλήρωσης με τη vitamin c σε συνδυασμό με άλλες αντιοξειδωτικές βιταμίνες και μέταλλα αποδεικνύουν την πρόληψη των επαναλαμβανόμενων εντερικών πολύποδων, των προδρόμων σοβαρών καρκίνων του παχέος εντέρου.(34-35). Παρόμοια ευρήματα έχουν τώρα αναφερθεί και για τον καρκίνο του οισοφάγου.(36).

Εργαστηριακες μελετες.

Υπάρχουν τώρα στοιχεία για το προστατευτικό αποτέλεσμα όσο αναφορά την βιταμίνη c ιατρικές μελέτες, (επιδημιολογικές και εργαστηριακές) του καρκίνου του μαστού.(37-39). Μια μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που λάμβαναν καθημερινά βιταμίνη c για περισσότερο από δέκα χρόνια είχαν 42% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.(38). Επίσης, η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης c προκάλεσε μείωση κατά 65% του κινδύνου καρκίνου του τράχηλου.(40). Ακόμη και ο καρκίνος του παγκρέατος, ένας από τους πιο θανατηφόρους κακοήθεις όγκους, ήταν 33% λιγότερο πιθανός σε εκείνους με υψηλότερα επίπεδα vitamin c στο αίμα.(32).

Βιοδιαθεσιμοτητα.

Η δόση και η βιοδιαθεσιμότητα της βιταμίνης παίζει σημαντικό ρόλο στον οργανισμό. Μελέτες της βιταμίνης c στα 500 mg / ημέρα και χαμηλότερες δεν τείνουν να έχουν σημαντικές προστατευτικές επιδράσεις.(41). Επιπλέον, η συνεχιζόμενη συμπλήρωση είναι απαραίτητη. Σε μια μεγάλη κλινική δοκιμή, η συμπλήρωση με αντιοξειδωτικές βιταμίνες συμπεριλαμβανομένης της C μείωσε το συνολικό ποσοστό εμφάνισης καρκίνου. Όπως επίσης και τα ποσοστά θνησιμότητας, αλλά το όφελος εξαφανίστηκε εντός 5 ετών από τη διακοπή της συμπλήρωσης.(42). Η υψηλή δόση ενδοφλέβιας βιταμίνης c έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους δείκτες φλεγμονής σε ασθενείς με καρκίνο. Έτσι αποτρέπεται η αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων και της ανάπτυξης όγκων.(43).

Σημαντικο.

Η vitamin c έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύτιμη προσθήκη στη συμβατική θεραπεία του καρκίνου. Η αντιοξειδωτική δύναμη της βιταμίνης είναι τόσο ισχυρή ώστε μπορεί να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει σε ορισμένους τύπους χημειοθεραπείας. Καθώς επίσης και της ακτινοβολίας, και οι δύο μπορούν να βασίζονται στην παραγωγή ελεύθερων ριζών για τη θανάτωση κακοηθών κυττάρων.(44). Λόγω της ευαίσθητης φύσης της χορήγησης ραδιοσυχνοτήτων και χημειοθεραπείας, όσοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία θα πρέπει να μιλήσουν με τον θεραπευτή ογκολόγο τους σχετικά με την καλύτερη δοσολογία και δοσολογία της βιταμίνης c για την προσωπική τους κατάσταση.

Διαβητικοι.

Οι επιδημίες της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου II έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Έτσι, μπορούν να χαρακτηριστούν ως μία ενιαία οντότητα, την διαβητικότητα. Το οξειδωτικό στρες είναι ένα από τα κεντρικά χαρακτηριστικά της διαβήτη. Αυτό δημιουργήτε από τα υπερβολικά αποθέματα λίπους όσο και από τα χρόνια αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.(45). Μόλις η βλάβη των ιστών που προκαλείται από τη γλυκόζη (αντιδράσεις γλυκοζυλίωσης) έχει λάβει χώρα, υπάρχει ακόμα περισσότερο οξειδωτικό στρες. Μαζί αυτοί οι παράγοντες ευθύνονται για τις περισσότερες από τις επιπλοκές της διαβητικότητας. Όπως επίσης συμπεριλαμβανομένων των κακών καρδιαγγειακών αποτελεσμάτων της νεφρικής νόσου και της βλάβης των νεύρων.

vitamin c ιατρικές μελέτες

Ενδοφλεβια χορηγηση vitamin c.

Υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για τη χρήση αντιοξειδωτικών βιταμινών για την πρόληψη των επιπλοκών της διαβήτη. Μελέτες με υψηλή δόση ενδοφλέβιας βιταμίνης c δείχνουν άμεση και αξιοσημείωτη μείωση της αορτικής δυσκαμψίας και της κεντρικής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια περιόδων οξείας αυξημένης γλυκόζης σε ανθρώπινους εθελοντές.(46). Αυτό επιβεβαιώνει περαιτέρω την ιδέα ότι η αξιόπιστη παροχή ιστού της vitamin c έχει προστατευτικά αποτελέσματα.

Αλλες μελετες για διαβητικους.

Πρόσθετες ενδείξεις για τα οφέλη της βιταμίνης c στη διαβητικότητα προέρχονται από μελέτες συμπληρωματικών φαρμάκων.  Αυτές αποδεικνύουν μείωση των δεικτών οξειδωτικού στρες σε παχύσαρκους ενήλικες. Επίσης είναι συνοδευόμενες από ευνοϊκές αυξήσεις στην αδιπονεκτίνη, ένα προστατευτικό μόριο που προέρχεται από λίπος.(31,47,48). Και η vitamin c, 1000 mg / ημέρα συν βιταμίνη Ε, 800 IU / ημέρα, μείωσε την εξασθένηση της μνήμης μετά το γεύμα. Το φαινόμενο αυτό είναι συνηθισμένο στον διαβήτη τύπου ΙΙ, υποδεικνύοντας ότι το οξειδωτικό στρες εμπλέκεται στην παραγωγή αυτού του φαινομένου. Vitamin c ιατρικές μελέτες για διαβητικούς δείτε τα αποτελέσματα (49).

Βιταμίνη c ιατρικες μελετες μαζί με βιταμινη E.

Φυσικά, η κεντρική μέριμνα για όσους έχουν διαβήτη περνάει από τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους. Μελέτες δείχνουν ότι η vitamin c βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη ως αποτέλεσμα των αντιοξειδωτικών της επιδράσεων. (50). Ο συνδυασμός βιταμίνης c με βιταμίνη Ε βελτιώνει, αυξάνοντας τη χρήση γλυκόζης χωρίς να δημιουργεί οξειδωτικά υποπροϊόντα. Η βιταμίνη c και E μαζί μειώνουν τα μόρια που προσκολλάνε στις μπλοκαρισμένες αρτηρίες.(48).

Υποστηριξη ανοσοποιητικου συστηματος.

Η vitamin c έχει αποτελέσει το αντικείμενο μιας ατελείωτης διαμάχης σχετικά με την ικανότητά της να αποτρέπει το κοινό κρυολόγημα. Οι ενδείξεις υποστηρίζουν σήμερα πως οι δόσεις των 1.000 mg / ημέρα, που λαμβάνονται τακτικά, μπορούν να συντομεύσουν τη διάρκεια κρυώματος.(51, 52). Αλλά τα ευεργετικά αποτελέσματα της βιταμίνης c υπερβαίνουν το κοινό κρυολόγημα. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος σχεδόν όλων των ειδών είναι σε θέση να συγκεντρώνουν τη vitamin c από το αίμα. Αυτό συμβαίνει εφ ‘όσον είναι διαθέσιμη η άφθονη βιταμίνη C.(52,53). Τα κύτταρα στο ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμούν τις μολύνσεις εν μέρει με την καταστροφή των εισβάλλοντων οργανισμών. Έτσι οι παρακείμενοι υγιείς ιστοί δεν θέτονταιι σε κίνδυνο.(54). Η δοσοληψία με βιοδιαθέσιμη βιταμίνη c προστατεύει τους φυσιολογικούς ιστούς επιτρέποντας την καταστροφή του μολυσματικού οργανισμού χωρίς παράπλευρες ζημιές.(51,54).

Γαστριτιδα και μολυνσεις στομαχου.

Αυτές οι λειτουργίες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος έχουν σαφή επίδραση σε μια άλλη σημαντική ανησυχία για την υγεία. Τη μόλυνση από το στομάχι με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori). Είναι μια κύρια αιτία γαστρίτιδας και καρκίνου του στομάχου. Όσο αναφορά την vitamin c ιατρικές μελέτες δείχνουν ότι μετά από την εκρίζωση του οργανισμού με αντιβιοτικά, τα καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης c (500 έως 1000 mg / ημέρα) μειώνουν τη σοβαρότητα του ερεθισμού και της φλεγμονής του στομάχου και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξέλιξης του καρκίνου του στομάχου.(36,55,56, 57).

Ασθενεια των πνευμονων.

Ο πνευμονικός ιστός φέρει φυσικά το κύριο βάρος της συνεχούς οξειδωτικής επίθεσης στο σώμα. Όταν η οξειδωτική βλάβη προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες, εμφανίζεται ένα προστατευτικό αντανακλαστικό που ονομάζεται βρογχόσπασμος. Αυτό το βιώνουμε ως άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD). Μελέτες δείχνουν ότι τα επίπεδα βιταμίνης C είναι χαμηλότερα στους ασθενείς με άσθμα, αποτέλεσμα της υπερβολικής αποικοδόμησης της βιταμίνης καθώς καταπολεμά την οξειδωτική βλάβη.(59). Η υψηλή πρόσληψη με vitamin c συνδέεται με τη βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων. Επίσης και για την καθυστέρηση στην υποβάθμιση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.(60).

Ασθμα.

Οι ασθματικοί ασθενείς που προκαλούνται από φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν βρογχόσπασμο αποκρίνονται λιγότερο σοβαρά εάν υποβληθούν σε προεπεξεργασία με αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Ε.(61). Η συμπλήρωση με vitamin c στα 1.500 mg / ημέρα έχει αποδειχθεί ότι εξασθενεί τη σοβαρότητα των επιπτώσεων άσθματος που προκαλούνται από την άσκηση σε ασθενείς με γνωστό άσθμα. Δείτε τα αποτελέσματα πατώντας το ανάλογο link για την βιταμίνη c ιατρικές μελέτες για το άσθμα(62).

Οστεοπορωση.

Τα οστά απαιτούν ισχυρή μήτρα πρωτεϊνών κολλαγόνου για να αναπτύξουν, διατηρήσουν τη δομική ακεραιότητά τους και την κατάλληλη ανοργανοποίηση.(63). Η vitamin c παράγει κολλαγόνο και οι επιδημιολογικές μελέτες συνδέουν την κακή βιταμίνη c με απώλεια οστικής μάζας.(63,64). Μελέτες σε ζώα αποκαλύπτουν ότι η συμπλήρωση βιταμίνης C αποτρέπει την μετεμμηνοπαυσιακή απώλεια οστού με διέγερση νέου σχηματισμού οστού.(64).

Ανθρωπινες μελετες.

Ανθρώπινες μελέτες υποδεικνύουν ότι η vitamin c μειώνει τα ποσοστά οστικής απορρόφησης, την κύρια αιτία της οστεοπόρωσης. (65). Σε ηλικιωμένους άνδρες και σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης c σχετίζεται με χαμηλότερη απώλεια οστικής μάζας (63,66). Αυτό οδηγεί στη μείωση του κινδύνου ισχίου και άλλων μη σπονδυλικών καταγμάτων σε άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C. (67). Η συμπλήρωση με 1.000 mg / ημέρα με βιταμίνη c σε ηλικιωμένους έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει την πρόκληση οξειδωτικών οστών.(66).

vitamin c ιατρικές μελέτες

Resources.

(1) Vitamin C as an antioxidant: evaluation of its role in disease prevention 2003 Feb;22(1):18-35.

(2) Products of DNA, protein and lipid oxidative damage in relation to vitamin C plasma concentration. 2006;55(2):227-31. Epub 2006 May 24.

(3) Vitamin C function and status in chronic disease. 2002 Mar-Apr;5(2):66-74.

(4) New developments and novel therapeutic perspectives for vitamin C. 2007 Oct;137(10):2171-84.

(5) http://www.nutraproductsinc.com/wp-content/uploads/2015/03/Fast-C_ClinicalAbstracts2014.pdf American College of Nutrition October 2009

(6) Black pepper and its pungent principle-piperine: a review of diverse physiological effects. 2007;47(8):735-48.

(7) Interaction of flavonoids with ascorbate and determination of their univalent redox potentials: A pulse radiolysis study. 1995 Jul;19(1):45-52.

(8) The effects of black pepper on the intestinal absorption and hepatic metabolism of drugs. 2011 Jun;7(6):721-9. doi: 10.1517/17425255.2011.570332. Epub 2011 Mar 24.

(9) Modulatory effect of Piperine on mitochondrial antioxidant system in Benzo(a)pyrene-induced experimental lung carcinogenesis. 2004 Jan;11(1):85-9.

(10) Efficacy of piperine, an alkaloidal constituent from Piper nigrumon erythrocyte antioxidant status in high fat diet and antithyroid drug induced hyperlipidemic rats. 2006 Nov-Dec;24(6):491-8.

(11) Dihydroquercetin: More than just an impurity? 2012 Jun 5;684(1-3):19-26. doi: 10.1016/j.ejphar.2012.03.035. Epub 2012 Apr 2.

(12) Vitamin C in mouse and human red blood cells: An HPLC assay. 2012 Apr 20. doi:  10.1016/j.ab.2012.04.014

(13) Vitamin C and E consumption and coronary heart disease in men. 2012 Jan 1;4:373-80.

(14) Role of Oxidative Stress in Development of Cardiovascular Complications in Diabetes Mellitus. Volume 4, Number 3, July 2006, pp. 215-227(13) DOI: https://doi.org/10.2174/157016106777698469

(15) Acute Reversal of Endothelial Dysfunction in the Elderly After Antioxidant Consumption. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jvs.2012.07.014

(16) Relation between plasma ascorbic acid and mortality in men and women in EPIC-Norfolk prospective study: a prospective population study. Lancet. 2001 Mar 3;357(9257):657-63.

(17) Serum vitamin C concentration was inversely associated with subsequent 20-year incidence of stroke in a Japanese rural community. The Shibata study. Stroke. 2000 Oct;31(10):2287-94.

(18) A review of vitamins A, C, and E and their relationship to cardiovascular disease. Clinical Excellence for Nurse Practitioners : the International Journal of NPACE [01 Jan 1998, 2(1):10-22].

(19) Plasma vitamin C concentrations predict risk of incident stroke over 10 y in 20 649 participants of the European Prospective Investigation into Cancer–Norfolk prospective population study. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 87, Issue 1, 1 January 2008, Pages 64–69, https://doi.org/10.1093/ajcn/87.1.64

(20) Antioxidant vitamins intake and the risk of coronary heart disease: Meta-analysis of cohort studies. 15(1):26-34 · March 2008 DOI: 10.1097/HJR.0b013e3282f11f95 · 

(21) Combined effect of health behaviours and risk of first ever stroke in 20,040 men and women over 11 years' follow-up in Norfolk cohort of European Prospective Investigation of Cancer (EPIC Norfolk): prospective population study. BMJ. 2009 Feb 19;338:b349. doi: 10.1136/bmj.b349.

(22) Plasma vitamin C predicts incident heart failure in men and women in European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition-Norfolk prospective study. Am Heart J. 2011 Aug;162(2):246-53. doi: 10.1016/j.ahj.2011.05.007. Epub 2011 Jul 7.

(23) Serum antioxidant vitamin levels in patients with coronary heart disease. Int J Vitam Nutr Res. 2011 Jul;81(4):211-7. doi: 10.1024/0300-9831/a000067.

(24) Plasma Vitamin C Modifies the Association Between Hypertension and Risk of Stroke 1 Jun 2002Stroke. 2002;33:1568–1573

(25) Association between plasma vitamin C concentrations and blood pressure in the European Prospective Investigation Into Cancer-Norfolk population-based study. Hypertension. 2011 Sep;58(3):372-9. doi: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.111.171108. Epub 2011 Jul 18.

(26) Antioxidant vitamins and coronary heart disease risk: a pooled analysis of 9 cohorts. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 80, Issue 6, 1 December 2004, Pages 1508–1520, https://doi.org/10.1093/ajcn/80.6.1508

(27) Effect of acute administration of vitamin C on muscle sympathetic activity, cardiac sympathovagal balance, and baroreflex sensitivity in hypertensive patients. Am J Clin Nutr. 2012 Aug;96(2):302-8. doi: 10.3945/ajcn.112.035022. Epub 2012 Jun 13.

(28) Ascorbic acid improves impaired venous and arterial endothelium-dependent dilation in smokers. Acta Pharmacol Sin. 2005 Apr;26(4):447-52.

(29) The clinical implications of endothelial dysfunction. https://doi.org/10.1016/S0735-1097(03)00994-X

(30) Intra-arterial vitamin C prevents endothelial dysfunction caused by ischemia-reperfusion. DOI: https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2007.06.011

(31) Effect of vitamin C supplementation on postprandial oxidative stress and lipid profile in type 2 diabetic patients. Pak J Biol Sci. 2011 Oct 1;14(19):900-4.

(32) Dietary antioxidants and the aetiology of pancreatic cancer: a cohort study using data from food diaries and biomarkers. Gut. 2013 Oct;62(10):1489-96. doi: 10.1136/gutjnl-2011-301908. Epub 2012 Jul 23.

(33) Vitamin-C as anti-Helicobacter pylori agent: More prophylactic than curative- Critical review. Indian J Pharmacol. 2011 Nov;43(6):624-7.

(34) Effect of vitamin A, C, and E supplementation on rectal cell proliferation in patients with colorectal adenomas. J Natl Cancer Inst. 1992 Jan 1;84(1):47-51.

(35) Antioxidant supplement and long-term reduction of recurrent adenomas of the large bowel. A double-blind randomized trial. Journal of Gastroenterology June 2013, Volume 48, Issue 6, pp 698–705.

(36) Fifteen-year effects of Helicobacter pylori, garlic, and vitamin treatments on gastric cancer incidence and mortality. J Natl Cancer Inst. 2012 Mar 21;104(6):488-92.

(37) Superoxide dismutase 3 is induced by antioxidants, inhibits oxidative DNA damage and is associated with inhibition of estrogen-induced breast cancer. Carcinogenesis. 2012 Dec;33(12):2601-10. doi:  0.1093/carcin/bgs300. Epub 2012 Oct 1.

(38) Antioxidants and breast cancer risk- a population-based case-control study in Canada. BMC Cancer. 2011 Aug 24;11:372. doi: 10.1186/1471-2407-11-372.

(39) Antioxidant supplement use after breast cancer diagnosis and mortality in the Life After Cancer Epidemiology (LACE) cohort. Cancer. 2012 Apr 15;118(8):2048-58

(40) Intakes of Vitamin A, C, and E, and β-Carotene Are Associated With Risk of Cervical Cancer: A Case-Control Study in Korea. Nutr Cancer. 2010;62(2):181-9. doi: 10.1080/01635580903305326.

(41) Vitamins E and C in the prevention of prostate and total cancer in men: the Physicians' Health Study II randomized controlled trial. JAMA. 2009 Jan 7;301(1):52-62. doi: 10.1001/jama.2008.862. Epub 2008 Dec 9.

(42) Incidence of cancers, ischemic cardiovascular diseases and mortality during 5-year follow-up after stopping antioxidant vitamins and minerals supplements: a postintervention follow-up in the SU.VI.MAX Study. Int J Cancer. 2010 Oct 15;127(8):1875-81.

(43) Effect of high-dose intravenous vitamin C on inflammation in cancer patients. J Transl Med. 2012 Sep 11;10:189.

(44) Dietary Antioxidants During Cancer Chemotherapy: Impact on Chemotherapeutic Effectiveness and Development of Side Effects. Nutr Cancer. 2000;37(1):1-18.

(45) The effects of polyphenol-containing antioxidants on oxidative stress and lipid peroxidation in Type 2 diabetes mellitus without complications. J Endocrinol Invest. 2010 Feb;33(2):118-24.

(46) Protective effects of ascorbic acid on arterial hemodynamics during acute hyperglycemia. 01 SEP 2004 https://doi.org/10.1152/ajpheart.00153.2003.

(47) Antioxidant Supplementation Lowers Exercise‐Induced Oxidative Stress in Young Overweight Adults. https://doi.org/10.1038/oby.2006.261.

(48) Effects of antioxidant supplementation on insulin sensitivity, endothelial adhesion molecules, and oxidative stress in normal-weight and overweight young adults. Metabolism. 2009 Feb;58(2):254-62.

(49) Antioxidant vitamins reduce acute meal-induced memory deficits in adults with type 2 diabetes. Nutr Res. 2008 Jul;28(7):423-9. doi: 10.1016/j.nutres.2008.03.016.

(50) Evidence for Anti-Inflammatory Effects of Combined Administration of Vitamin E and C in Older Persons with Impaired Fasting Glucose: Impact on Insulin Action. J Am Coll Nutr. 2008 Aug;27(4):505-11.

(51) Immune-enhancing role of vitamin C and zinc and effect on clinical conditions. Ann Nutr Metab. 2006;50(2):85-94. Epub 2005 Dec 21.

(52) Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11). pii: E1211. doi: 10.3390/nu9111211.

(53) Micronutrients at the interface between inflammation and infection--ascorbic acid and calciferol: part 1, general overview with a focus on ascorbic acid. Inflamm Allergy Drug Targets. 2011 Feb;10(1):54-63.

(54) Ascorbate sustains neutrophil NOS expression, catalysis, and oxidative burst. Free Radic Biol Med. 2008 Oct 15;45(8):1084-93. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2008.06.028. Epub 2008 Jul 3.

(55) The effect of 5-year vitamin C supplementation on serum pepsinogen level and Helicobacter pylori infection. Cancer Sci. 2003 Apr;94(4):378-82.

(56) Ascorbic acid and intestinal metaplasia in the stomach: a prospective, randomized study. Aliment Pharmacol Ther. 2000 Oct;14(10):1303-9.

(57) Chemoprevention of Gastric Dysplasia: Randomized Trial of Antioxidant Supplements and Anti-Helicobacter pylori Therapy. Journal of the National Cancer Institute 92(23):1881-1888 · December 2000

(58) Antioxidant Vitamin Supplementation in Asthma. Ann Clin Lab Sci. 2007 Winter;37(1):96-101.

(59) Serum antioxidant concentrations among U.S. adults with self-reported asthma. J Asthma. 2004 Apr;41(2):179-87.

(60) Prospective Study of Diet and Decline in Lung Function in a General Population. https://doi.org/10.1164/rccm.2109030

(61) Dietary antioxidants and ozone-induced bronchial hyperresponsiveness in adults with asthma. Arch Environ Health. 2001 May-Jun;56(3):242-9.

(62) Ascorbic acid supplementation attenuates exercise-induced bronchoconstriction in patients with asthma. Respir Med. 2007 Aug;101(8):1770-8. Epub 2007 Apr 5.

(63) High vitamin C intake is associated with lower 4-year bone loss in elderly men. J Nutr. 2008 Oct;138(10):1931-8.

(64) Vitamin C Prevents Hypogonadal Bone Loss. PLoS One. 2012;7(10):e47058. doi: 10.1371/journal.pone.0047058. Epub 2012 Oct 8

(65) Antioxidant Vitamin Supplements and Markers of Bone Turnover in a Community Sample of Nonsmoking Women. J Womens Health (Larchmt). 2006 Apr;15(3):295-300.

(66) Supplementation of ascorbic acid and alpha-tocopherol is useful to preventing bone loss linked to oxidative stress in elderly. J Nutr Health Aging. 2010 Jun;14(6):467-72.

(67) Protective effect of total and supplemental vitamin C intake on the risk of hip fracture--a 17-year follow-up from the Framingham Osteoporosis Study. Osteoporos Int. 2009 Nov;20(11):1853-61. doi: 10.1007/s00198-009-0897-y. Epub 2009 Apr 4.